Saltar a continguts

Casal La Fura

Navegació

Menú principal

Qui som i què volem?

A l’any 2006 un grup de persones compromesos en diverses entitats de Solsona ens vem començar a reunir per trobar entre tots un local per fer-hi les activitats d’aquestes entitats i a la vegada per obrir-lo a la resta de gent de Solsona i comarca. Ens uneix la voluntat de crear un espai alternatiu de trobada per a les persones i les idees. Tots els que hem treballat i treballem perquè aquest espai sigui una realitat, ens plantegem dos grans objectius:


 

· Dotar la ciutat d’un espai autogestionat, independent i al servei de les entitats que ho desitgin, on aquestes puguin reunir-se i fer activitats. A més de la dinamització del propi casal com a espai físic per part de l’assemblea.


 

· Plantejar alternatives reals a les actuals tendències de la societat des d’un punt de vista local. Treballar per la vitalitat de la cultura, la defensa del territori, el consum responsable… i contribuir així a la transformació de la societat cap a una de més lliure i justa.


 

 

4 anys construint alternatives, breu història del Casal Popular la Fura i de les seves aportacions

El 4 de febrer de 2006 obria les portes per primera vegada, des de llavors l’activitat del casal popular que, com tot, ha tingut els seus alts i baixos, ha sigut molt amplia i diversa, tractant molts temes d’actualitat i oferint una agenda cultural continuada.

 

Un local obert al teixit associatiu; durant aquest temps diverses associacions han fet us del local, des de la ja inexistent Plataforma en Defensa del Solsonès, a l’Associació Cultural Casal Voliac, el grup de diables La Xera els dies de correfoc, la Revista CriTeri que organitza l’últim dimarts de cada mes una projecció de cinema, Riu Amunt (Publicació Independent de l’Alt Cardener) que hi fem algunes de les nostres reunions i actes, la Comissió Organitzadora de la Consulta sobre la Independència a Solsona, i més recentment una cooperativa de consum. Fins i tot els primers assajos del grup musical de la comarca Les Absentes van ser a la Fura.

 

Les propostes culturals: els jocs populars i tradicionals; els concerts que han portat a molts grups a actuar-hi, amb noms com Roger Mas, Secs Machine, Smoupoc, Les Absentes, Histèrica i els Ninots, Bluestime, Septimo A… a més a més de grups de les comarques que ens rodegen i de més lluny; Les xerrades sobre temes molt diversos;  projeccions de cinema; teatre; poesia…

 

Defensant el medi ambient: als inicis s’hi va reunir una temporada la Plataforma en Defensa del Solsonès, una entitat que poc temps després es dissoldria i que va un puntal molt important en la lluita contra projectes com la urbanització projectada a Prat Berlà (Port del Compte), la Falconeria d’Odèn… Més enllà de la PDS la Fura ha mantingut un clar compromís en la defensa del territori, qüestionant posant a debat el projecte de dos parcs eòlics a la Torregassa i un altre a Pinós per part d’Endesa, organitzant xerrades i actes a favor del decreixement econòmic, o exigint la recollida de la brossa orgànica, entre d’altres.

 

Construint els Països Catalans: al primer any de vida hi va haver la Campanya Unitària per l’Autodeterminació (CUA, una campanya de rebuig a l’Estatut d’Autonomia i qualsevol de les seves reformes i a favor del dret a l’Autodeterminació. És només un exemple de la voluntat d’alliberament dels Països Catalans que té el Casal Popular la Fura, destaca també la participació en l’organització de la Consulta Sobre la Independència, que ha servit per fer veure la voluntat de molts catalans d’exercir el seu dret a decidir.

 

 

Solidaritat:

 

un dels casos més destacats va ser la campanya de suport al jove de Torà que va ser detingut i torturat sota la llei antiterrorista, la Fura va fer actes de suport per aconseguir finançament i per difondre el cas i la situació del Jordi. Cal destacar també la jornada de suport a la població Oaxaca, els actes de suport als encausats per cremar fotografies del rei, al Franki de Terrassa, a l’Amadeu Casellas…