Saltar a continguts

Casal La Fura

Navegació

Menú principal

Notícies

30/06/2010
Cap estatut ens farà lliures
Imatge de complement

El dilluns dia 20 de juny s’ha confirmat el que era evident, la constitució espanyola xoca de front amb qualsevol aspiració dels catalans per petita que sigui. La via dels estatuts ha estat sempre una via morta malgrat els esforços de la classe política catalana per mostrar-la com un avenç. Ara aquesta mentida ha caigut i s’ha vist ben clares les limitacions d’aquest camí que té les ales tallades.
Amb aquesta sentència s’elimina la preferència del català en l’administració o en els mitjans de comunicació. També es fan força retallades en el model judicial català, en el caràcter exclusiu del Síndic de Greuges, retoca aspectes del finançament, i remarca que les competències de la Generalitat les fixa l’Estat. En total s’han declarat inconstitucionals 14 articles i n’han sotmès a reinterpretació a 23 més. A part s’ha obligat a incloure dins l’Estatut fins a vuit vegades la “indissoluble unitat d’Espanya”. El terme nació s’ha deixat perquè forma part del preàmbul i per tant no té cap mena de validesa.
L’Estatut aprovat fa quatre anys ja era de per sí una renuncia, ja que bloquejava qualsevol aspiració d’anar més lluny. Després d’un culebrot força embolicat finalment n’ha sortit el desenllaç, la prova de que el caràcter democràtic de l’estat espanyol és més que dubtós, i que és incapaç d’acceptar qualsevol nota dissonant dins el seu territori indivisible. Aquelles aspiracions de federalisme, d’autonomia i d’entesa cada cop estan més desfasades i fora de sentit i aquells que les defensaven, ja fos per cinisme o bona fe, han quedat en entredit.
Ara tenim dues opcions, acceptar les seves imposicions i amagar el cap sota l’ala com han fet ja molts cops els polítics catalans, tant els que s’anomenen independentistes com els que no, o emprendre el nostre propi camí per sortir d’aquest estat espanyol retrògrad i incapaç d’acceptar-nos.